Omax Waterstraalsnijmachine Bewerkingsmogelijkheden: Nagenoeg alle mogelijke materialen Dikte > 100mm

Omax Waterstraalsnijmachine Bewerkingsmogelijkheden: Nagenoeg alle mogelijke materialen Dikte > 100mm

Waterstraalsnijden

Sinds juli 2008 beschikt Van Alphen Metaal over een uiterst moderne waterstraalsnijmachine. Hiermee kunnen allerlei materialen worden gesneden, uiteenlopend van kunststof en rubber tot staal of RVS. Ook materiaaldiktes vormen geen beperking voor het snijden.

Waterstraalsnijden kenmerkt zich door een zeer hoge nauwkeurigheid (ook bij dikke materialen) en doordat bij het snijden geen warmte wordt ontwikkeld, veranderen de materiaal-eigenschappen niet bij de snijrand en ontstaan er geen spanningen in het product. Vooral bij het snijden van onderdelen die nabewerking vereisen (bijvoorbeeld verspaning) is dat van belang.

De techniek

Waterstraalsnijden is een techniek die sinds enkele decennia wordt gebruikt in uiteenlopende industrieën. Het principe ervan is dat water onder zeer hoge druk op een oppervlak wordt gespoten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een abrasief – een zeer fijn soort zand. Het op druk gebrachte water wordt geleid door een smalle opening van saffier met een snelheid die bijna drie maal zo hoog is als de snelheid van het geluid. Toevoer van het abrasief gebeurt in een mengkamer. Abrasief watersnijden wordt onder meer in een automobiel-, luchtvaart- en glasindustrie toegepast.

De techniek maakt het mogelijk precisieonderdelen te vervaardigen uit moeilijk te bewerken materialen. Met waterstraalmachines wordt kunststof, rubber, marmer, steen, beton, hout en (kogelvrij) glas gesneden. En dat allemaal met één snijkop – wisselen van snijgereedschap is nooit nodig. Het meest wordt de methode toegepast voor het snijden van metalen. Lasersnijders kunnen sneller door dunne platen snijden, maar die leggen het af tegen waterstraalmachines als het gaat om dikkere materialen. Behalve door zijn hoge nauwkeurigheid onderscheidt de techniek zich doordat bij het snijden geen warmte wordt ontwikkeld. Daardoor veranderen de materiaaleigenschappen niet bij de snijrand en ontstaan geen spanningen in het product. Vooral bij het snijden van matrijzen, machineonderdelen en tandwielen is dat van belang.